Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Ο χαιρετισμός του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, στην Α Ενότητα του Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ο χαιρετισμός του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, στην Α Ενότητα του Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σημαντική η παρουσία της 6ης ΥΠΕ στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στη θεματική ενότητα για τη Δημόσια Υγεία. Παρουσιάστηκε το βιβλίο που εξέδωσε η 6η ΥΠΕ με εκπαιδευτικό περιεχόμενο (Οι δράσεις της 6ηςΥΠΕ για την προστασία των παιδιών), στοιχεία και έρευνες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και το αποτύπωμα που άφησε η πανδημία. Στο πάνελ της θεματικής ενότητας μεταξύ άλλων διακεκριμένων επιστημόνων, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα και ο ΓΓ δημόσιας υγείας Γ. Κωτσιόπουλος. “Αυτό που κάναμε εξαρχής ήταν να προσεγγίσουμε τον ίδιο τον άνθρωπο”, είπε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ.Γιαννης Καρβέλης.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6Ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ RGC

Είναι χαρά μας και τιμή μας να σας έχουμε όλους εδώ σήμερα και να μιλάμε για ένα σοβαρό ζήτημα όπως είναι το αποτύπωμα που άφησε η πανδημία του νέου κορονοιού και η ανάγκη προστασίας του πληθυσμού. Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε ανθρώπους της Υγείας και της Εκπαίδευσης, που βίωσαν έντονα, ο καθένας από πλευράς του την σφοδρότητα των επιπτώσεων της πανδημίας τόσο σε κοινωνικό-εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και σε υγειονομικό.

Η Διοίκησή μας, όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που επέβαλε η σκληρή δοκιμασία της πανδημίας έκανε πολλά βήματα προκειμένου να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού μέσα από μια σειρά δράσεων υγειονομικής επαγρύπνησης.

Αξίζει να αναφέρω ότι τα μέτρα που λήφθησαν αφορούσαν τόσο τους ενήλικες όσο και τους ανήλικες πολίτες μας. Με δεδομένο ότι στην πρώτη υποενότητα έχουμε ένα κομμάτι αφιερώσει στα παιδιά και δη στη Δημόσια Υγεία για τα παιδιά, θα αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα που λάβαμε για την προστασία των παιδιών και όχι μόνο.

Η δημιουργία σταθερών σημείων διενέργειας δειγματοληπτών ελέγχων όχι μόνο μέσα στις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε άλλες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές π.χ. Κάτω Αχαΐα και Αίγιο προσέφεραν και προσφέρουν τη δυνατότητα συχνής εξέτασης των πολιτών όλων των ηλικιακών ομάδων, έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και να αποφεύγεται η διασπορά της νόσου μέσα στην κοινότητα. Σημαντικό ήταν ότι η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε αυτές τις περιοχές διευκόλυνε την αποφυγή της διασποράς μέσα στις μαθητικές κοινότητες. Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε μία «κοινωνική ανισότητα» προσπαθήσαμε να συντονίσουμε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχουν αυτά τα δύο σημεία αναφοράς στις αντίστοιχες περιοχές που διαβιούν πολλοί μαθητές και συνυπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που έχουν χαμηλό υγειονομικό επίπεδο. Παράλληλα, λειτουργούσε το Επιμελητήριο Αχαΐας που εξυπηρετούσε και τα παιδιά, ενώ λαμβάνοντας μηνύματα και τηλεφωνήματα διευθυντών σχολείων περιξ των Πατρών, σε αγροτικές, κυρίως, περιοχές καταφέραμε να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κεντρικά σημεία των χωριών και οικισμών έχοντας διπλό όφελος: αφενός την άμεση εξέταση των μαθητών και αφετέρου την έμμεση εξέταση των οικογενειών τους όταν εντοπίζονταν κρούσματα στα σχολεία. Το ίδιο συνέβαινε οργανώνοντας δειγματοληψίες σε γειτονιές της πόλης των Πατρών και των περιχώρων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έχουμε ένα επαρκές και συνάμα αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλο το φάσμα της Αχαϊκής γης, σχεδόν, διατηρώντας έναν έλεγχο στον αριθμό και τις περιοχές έξαρσης των κρουσμάτων.

Κάτι παρόμοιο σχεδιάστηκε να γίνει και για την θερινή περίοδο. Για την ακρίβεια, από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ξεκίνησε η λειτουργία άλλων δύο σταθερών σημείων δειγματοληπτικών ελέγχων, ένα στην Δυτική Αχαΐα και ένα στην περιοχή του Ερινεού, στα Σελιανίτικα προκειμένου να υπάρχει μία σταθερή «χαρτογράφηση» των περιοχών αυτών που έχουν υψηλό αριθμό επισκεψιμότητας από πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, να συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε γειτονιές και οικισμούς, εκ περιτροπής, με δεδομένο ότι οι μαθητές θα βγουν φέτος άνετα να παίξουν και να συναναστραφούν μεταξύ τους.

Θα σας πάω, όμως, ακόμη πιο πίσω. Θα σας πάω τότε που ο κορονοιός ήταν νεοεμφανιζόμενος εχθρός και έπρεπε να μάθουν τα παιδιά μας στο σχολείο να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους. Τότε, με τη συνδρομή γενικών γιατρών, των επισκεπτριών υγείας, κοινωνικών λειτουργών και μαιών της Π.Φ.Υ. στήθηκε ένα δίκτυο αγωγής υγείας και πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε μαθητές για την ατομική υγιεινή τους, την υγιεινή των χεριών και τους τρόπους προστασίας από την αναπνευστική λοίμωξη μέσα στους χώρους του σχολείου, αλλά και της κατοικίας.

Εκτός αυτών, λάβαμε υπόψη μας και τις σημαντικές επιδράσεις που είχε ο εγκλεισμός και η τήρηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας για τα παιδιά και τους εφήβους. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2021 οργανώσαμε μία ημερίδα με εξέχοντες επιστήμονες από τον ιατρικό, παραϊατρικό και εκπαιδευτικό χώρο με θέμα την ψυχική υγεία των παιδιών εν καιρώ covid.Πραγματικά, ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα που χαρακτήριζαν την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών την περίοδο του εγκλεισμού. Χαρακτηριστικότερα όλων ήταν η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η συνεχής συναισθηματική, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών που ζούσαν σε παθογόνο περιβάλλον, λόγω της αδυναμίας απομάκρυνσης τους από το οικείο περιβάλλον και ο συναισθηματικός μαρασμός των περισσοτέρων, λόγω της κοινωνικής απομόνωσής τους.

Επιστρέφω στο σήμερα, στο εδώ και τώρα για να μιλήσω με ιδιαίτερη χαρά για τη συγγραφή του βιβλίου που αφορά τη Δημόσια Υγεία και τα παιδιά. Επιτρέψτε μου να πω ότι η διατήρηση της σωματικής υγείας των παιδιών είναι Δημόσια Υγεία, όπως επίσης και η διατήρηση και προάσπιση της ψυχικής τους υγείας.

Ενταγμένο στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JAHEE, για τις ανισότητες στην υγεία, το βιβλίο αυτό «επιστρέφει» γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές στην κοινωνία.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JAHEE, για τις ανισότητες στην υγεία, επιδιώχθηκαν στοχευόμενες δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης σχετικά με βέλτιστες πρακτικές γύρω από την διατήρηση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας.

Το βιβλίο αυτό με την προσπάθεια που θα καταβληθεί για την ευρύτερη δυνατή διανομή του στην ομάδα στόχο, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα συμβάλει στην εξάπλωση γνώσεων και καλών πρακτικών.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών μας συμβάλει σημαντικά στην μείωση των ανισοτήτων υγείας που παρατηρούνται ειδικά στο κομμάτι ενός υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής και αφορά κυρίως κοινωνικά στρώματα με οικονομική, κοινωνική, μορφωτική κ.α. υστέρηση.

Προάγοντας την ενημέρωση των παιδιών μας σχετικά με την δημόσια υγεία δημιουργούνται συνθήκες για μικρότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Ένας πληθυσμός που λειτουργεί με υψηλότερα επίπεδα δημόσιας υγείας βελτιώνει το επίπεδο υγείας του και εμφανίζει μικρότερα επίπεδα νοσηρότητας και ατυχημάτων.

Η 6 ΥΠΕ αξιοποιώντας πόρους από το Ευρωπαϊκού Πρόγραμμα JAHEE, για τις ανισότητες στην υγεία, με την ανιδιοτελή προσφορά της συντακτικής ομάδας και στελεχών της υπηρεσίας ολοκλήρωσε το παρόν έργο που με χαρά και υπερηφάνεια προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στα παιδιά μας.

dypede
6η Υ.ΠΕ.
Σκοπός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αποτελεσματικότερη κσι αποδοτικότερη λειτουργία των ΦΠΥΥΚΑ στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στον πληθυσμό της Περιφέρειας.
https://www.dypede.gr