Η ομιλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη στη Διημερίδα με θέμα “Μονοπάτια Ιατροκοινωνικης Πρόληψης”, το πρωί της Κυριακής.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
«Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ 6Ης ΥΠΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΤΧ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
Η 6η ΥΠΕ ως θεσμικός υγειονομικός φορέας έγινε δέκτης αιτημάτων από φορείς της κοινότητας για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Αναφέρομαι σε αιτήματα που δέχτηκε η υπηρεσία μας την προηγούμενη χρονιά τα οποία προέρχονταν από τη Διοίκηση του ΚΕΤΧ Πατρών και το τμήμα Νοσηλευτικής και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πιο αναλυτικά, οι σχέσεις συνεργασίας που είχε αναπτύξει ο φορέας μας με το ΚΕΤΧ Πατρών στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας, με την προσφορά υγειονομικού υλικού και την οργάνωση δειγματοληψιών στο αρχικό στάδιο της επέλασης του ιού, συνέβαλε στην υποβολή ενός αιτήματος που αφορούσε την ανάγκη ενημέρωσης των νέων οπλιτών γύρω από σοβαρά ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγιεινής. Το μόνιμο προσωπικό του στρατού, και δη ο τέως Διοικητής, είχαν παρατηρήσει τις συμπεριφορές των νεαρών εισερχομένων στο σώμα του Στρατού που αγνοούσαν βασικούς κανόνες σωματικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής, κ.α. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, τον παρορμητισμό της ηλικίας και το χαμηλό κοινωνικομορφωτικό επίπεδο κάποιων εξ αυτών οδήγησαν στην υποβολή αιτήματος για την εφαρμογή ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας. Άμεσα το γραφείο μου (και συγκεκριμένα η Κοινωνική Λειτουργός, μετεκπαιδευθείσα στη Δημόσια Υγεία κα Κανελλακοπούλου) ανταποκρίθηκε στο αίτημα και προχώρησε στον συντονισμό ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας. Το πρόγραμμα αυτό οργανώθηκε και εφαρμόστηκε σε συνεργασία με στελέχη της Πρωτοβάθμιας, κυρίως, Φροντίδας Υγείας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Π.Γ.Ν.Π. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κέντρου Δωρεάς Μυελού των Οστών. Έγιναν ενημερώσεις για θέματα Δημόσιας Υγείας τόσο στους μόνιμους εργαζόμενους, όσο και στους νέους οπλίτες του Στρατού.
Πιο αναλυτικά, επρόκειτο για δύο κύκλους του προγράμματος. Ο Α κύκλος περιελάμβανε : Οικογενειακό Προγραμματισμό, Σωματική Υγιεινή, Ισορροπημένη Διατροφή, παχυσαρκία, χρήση-κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ουσιών, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, Α΄Βοήθειες, ΚΑΡ.ΠΑ, Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.
Βασικός σκοπός τέθηκε η απόκτηση σωματικής και ψυχικής ευεξίας όλων των υπηρετούντων και κυρίως η δημιουργία συλλογικής υγειονομικής συνείδησης σε βάθος χρόνου. Έτσι αποκτάται συνείδηση πρόληψης για την αποφυγή χρονίων παθήσεων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, τα καρδιολογικά νοσήματα και άλλα. Η πρόληψη μέσω της αγωγής υγείας είναι η καλύτερη υγειονομική ασπίδα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 και διήρκησε περίπου έναν μήνα, λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων των στρατευμένων. Οι ενημερώσεις διεξάγοντο μέσα σε χώρους του στρατοπέδου, κατά τις πρωινές ώρες.
Ο Β κύκλος πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε μικρότερη χρονική διάρκεια και κατά συνέπεια ήταν λιγότερες οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν. Αιτία ήταν οι αυξημένες υποχρεώσεις των στρατιωτικών, που δυστυχώς δεν άφηναν περιθώρια για περαιτέρω ενημερώσεις. Όμως, μέσα στους επόμενους θερινούς μήνες θα επανέλθουμε και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με κάποιες διαφοροποίησεις.
Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι το πρόγραμμα είχε επιτυχία. Οι νέοι κυρίως, αλλά και οι μόνιμοι στρατιωτικοί εξέφρασαν απορίες που φάνηκε ότι είχαν, αλλά δεν γνώριζαν σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν για να τις συζητήσουν και να βρουν λύσεις. Θα σας διαβάσω τα σχόλια των στελεχών μας που συμμετείχαν στη δράση αυτή και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα της αξιολόγησης που μας κατέθεσαν: «Η διάδραση που επιτεύχθηκε τόσο μεταξύ των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων, όσο και των εκπαιδευομένων μεταξύ τους, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας στο ΚΕΤΧ Πατρών ήταν για εμάς μια εξαιρετική εμπειρία η οποία θα επιθυμούσαμε να συνεχιστεί και να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της 6ης ΥΠΕ και του ΚΕΤΧ, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των εκπαιδευομένων».
Η αξιολόγηση συνυπογράφεται από τρεις κυρίες με εξαιρετικό και ενεργότατο ρόλο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις κυρίες: Έλενα Αναστασοπούλου, μαία, msc, (Κ.Υ. Άνω Πόλης), την κυρία Βασιλική Κολυπέρα, επισκέπτρια υγείας, msc, του παιδιατρικού νοσοκομείου «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ» Πατρών και την κυρία Αγγελική Κοτσώνη, ,επισκέπτρια υγείας, msc, K.Y. Νοτίου Τομέα. Δε χρειάζεται νομίζω να πω περισσότερα για την επιτυχία του προγράμματος.
Προχωράμε τώρα στη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η συνεργασία ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο κίνητρο: ενημέρωση νεαρού πληθυσμού με κοινά χαρακτηριστικά (νεαρόν της ηλικίας, προέλευση από απομακρυσμένες περιοχές και δη αγροτικές, ημιαστικές, έντονα συναισθήματα σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από τον γονεϊκό έλεγχο κ.α.). Έτσι, προχωρήσαμε και σε αυτό το πλαίσιο οργανώνοντας παρεμβάσεις με τη μορφή σεμιναριακών κύκλων, που γίνονταν εβδομαδιαίως, αρχής γενομένης τον Μάρτιο του 2023 και έληξαν στα τέλη του Μαΐου. Επρόκειτο για έναν επιτυχημένο κύκλο ενημερώσεων που περιελάμβανε τις ίδιες, σχεδόν, θεματικές ενότητες με αυτές του ΚΕΤΧ Πατρών δηλ: ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγείας, ισορροπημένη Διατροφή : Συμβουλές Υγείας και Ευεξίας, προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, προστασία από την έκθεση στον ήλιο, πρώτες βοήθειες κτλ. Και σε αυτό πτο πρόγραμμα Αγωγη΄ς Υγείας είχαμε κοντά μας ως ομιλητές σχεδόν τους ίδιους επιστήμονες που είχαμε και στο αντίστοιχο του ΚΕΤΧ , με μόνη διαφορά ότι τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών έγιναν από τη γιατρό και τη νοσηλεύτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Από τις μαρτυρίες της υπεύθυνης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κας Ιωάννας Αναστασοπούλου γνωρίζουμε το έντονο ενδιαφέρον που είχαν οι φοιτητές και τις απορίες που εξέφρασαν και ζήτησαν λύσεις και απαντήσεις για σοβαρά θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τον/την σύντροφό τους, την συμπεριφορά τους, τον κοινωνικό τους περίγυρο κτλ. Αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική είναι απλοί κανόνες υγιεινής, σωματικής και ψυχικής υγείας στην καθημερινότητά τους και διερωτήθηκαν για τις κακές τους συνήθειες π.χ. κάπνισμα.
Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και δυνάμεθα να στηρίξουμε και να οργανώσουμε προγράμματα Αγωγής Υγείας και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους δύο προαναφερόμενους φορείς υπό το ίδιο πρίσμα.
Σας ευχαριστώ πολύ.