Ο χαιρετισμός του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη στο 9ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος εντέρου και πρωκτού
Είναι χαρά και τιμή για εμένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Ευχαριστώ πολύ τον κο Μαρούλη, που είχε την πρωτοβουλία φιλοξενίας μιας τέτοιας επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ακόμη διαγιγνώσκεται συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών, χωρίς, όμως, αυτό να αποκλείει τα τελευταία χρόνια την αύξηση των περιστατικών και σε μικρότερες ηλικίες. Είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου, ως είδος καρκίνου και η 3η πιο συχνή μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων, λόγω του έντονου τρόπου διαβίωσης και των πολλών παραγόντων κινδύνου του δυτικού τρόπου ζωής. Παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η κακής ποιότητας διατροφή, το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η πολύωρη παραμονή στην καρέκλα -για όσους κάθονται πολλές ώρες κατά την εργασία τους- και, φυσικά, οι κληρονομικοί παράγοντες και η ρύπανση του περιβάλλοντος και άλλες αιτίες όπως οι παρουσία πολύποδων.
Για άλλη μια φορά θα θυμίσω ότι η καλύτερη επένδυση για τη μείωση ή απαλλαγή από τέτοιες μορφές καρκίνου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, που οδηγεί στην έγκαιρη παρέμβαση. Η κολονοσκόπηση είναι ένα από τα καλύτερα, ίσως, διαγνωστικά μέσα προκειμένου να προλάβει ο ασθενής την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων, αρκετών ειδικοτήτων π.χ. γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι, παθολόγοι –ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κτλ συνδέονται μεταξύ τους για να υπάρξει μια συστηματική θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και της οικογένειάς του έτσι ώστε να διατηρηθεί, όσο είναι εφικτό, ένα ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης για τον πάσχοντα.
Ευτυχώς η θεραπευτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου περιλαμβάνει σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και δη τη βελτίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που αφορά τέτοιες παρεμβάσεις. Πλήθος τέτοιων παρεμβάσεων γίνονται με τη βοήθεια της Ρομποτικής, λαπαροσκοπικά, ελαχιστοποιώντας όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις στους ασθενείς καταφέρνοντας να μην αφήνουν σχεδόν κανένα αποτύπωμα στο ανθρώπινο σώμα με την πάροδο του χρόνου, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες αίματος και επιτυγχάνοντας, με τη υψηλή ευκρίνεια και ακρίβεια, να προσεγγίζουν την εστία εξ ολοκλήρου και να την αφαιρούν άμεσα. Με τη βοήθεια του σύγχρονου υψηλής ποιότητας και ακρίβειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού οι πληγές είναι μικρότερες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς και την επιστροφή του στις καθημερινές του συνήθειες μέσα σε συντομότερο χρόνο.
Σημαντικό εργαλείο στα χέρια σας, στις μέρες μας είναι η ιατρική ακριβείας, που καταφέρνει να καθορίσει το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης και αντιμετώπισης σύμφωνα με το εξειδικευμένο γονιδιακό υπόστρωμα κάθε ασθενούς. Έτσι, ετοιμάζεται, αντίστοιχα, ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα για τις ανάγκες του καθενός. Για αυτά τα θέματα θα σας μιλήσουν οι αρμόδιοι και μάλιστα και ο επίσημος καλεσμένος, ο κος Γώγος. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που τουλάχιστον στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων μας , τόσο των πανεπιστημιακών όσο και του «Αγίου Ανδρέα» εφαρμόζονται κλινικές μελέτες στηριζόμενες στις εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και μάλιστα με ανταλλαγή τεχνογνωσιών και εμπειριών με πανεπιστημιακά τμήματα άλλων χωρών.
Ολοκληρώνοντας να προσθέσω ότι γνωρίζω καλά τις ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο. Αυτή την περίοδο «τρέχει» μια εγκεκριμένη από τις 8 Μαρτίου προκήρυξη ιατρικού προσωπικού η οποία περιλαμβάνει και θέση χειρουργικής και εσωτερικής παθολογίας και παθολογίας-ογκολογίας για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Ξέρω ότι αν έρθει αυτό το προσωπικό, θα είναι ανακούφιση και προσθήκη στο ήδη υπάρχον κουρασμένο προσωπικό. Παρόμοιες ειδικότητες «τρέχουν» και για το Π.Γ.Ν.Ι.
Τον λόγο έχουν οι ειδικοί. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και την πρόσκληση.