Στο 12ο Συνέδριο Αιματολογίας με τίτλο “Από το κλινικό εργαστηριακό εύρημα στην αιματολογική διάγνωση και θεραπεία” που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, παραβρέθηκε το Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης μετά την επίσκεψή του νωρίτερα την ίδια ημέρα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας.
Ο κ. Καρβέλης κλήθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου να κάνει έναν χαιρετισμό:
“Καλησπερίζω όλους τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα και
ευχαριστώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή να με
προσκαλέσετε στο 12 ο κατά σειρά συνέδριο Αιματολογίας.
Είναι σημαντικό που ιατροί επιστήμονες, αιματολόγοι και ιατροί
άλλων ειδικοτήτων, ανταποκριθήκατε για άλλη μια χρονιά σε αυτό το ραντεβού ανταλλαγής γνώσεων που συγκεραίνει τις ιατρικές και βιολογικές εξελίξεις επί των αιματολογικών παθήσεων.
Είναι μια ευκαιρία επικοινωνίας και εκπαίδευσης σε νέες τεχνικές και
εξειδικεύσεις. Η ειδικότητα της αιματολογίας πλαισιώνει Κέντρα
Αίματος, κλινικά εργαστήρια, τμήματα Αιμοδοσίας, μονάδες
μεσογειακής αναιμίας, ογκολογικά τμήματα και κλινικές μελέτες.
Η Αιματολογία ως επιστήμη αγγίζει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως είναι η θρομβοφιλία, η θαλασσαιμία, η λευχαιμία και απλώνει δίκτυα συνεργασίας με πολλές ιατρικές ειδικότητες προκειμένου να διαγνωστεί άμεσα και έγκαιρα ο ασθενής. Σημασία έχει να είναι κάποιος γιατρός «καχύποπτος», γιατί πολλές φορές λείπει το κλινικό ή εργαστηριακό εύρημα και χρειάζεται κάποιος που θα μπει σε υποψίες για να καταφέρει να φτάσει στην έγκυρη διάγνωση, μετά από σειρά εξετάσεων. Και αυτό το διήμερο θα έχετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τέτοιου είδους ζητήματα σε συνάφεια με άλλες ειδικότητες της
ιατρικής όπως η ογκολογία, η νευρολογία, η καρδιολογία κτλ.
Είναι επίσης σημαντικό να ακουστούν αποτέλεσματα ή εξελίξεις
κλινικών μελετών και κυρίως όσων ασχολούνται με την Ιατρική
Ακριβείας, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και στην έγκαιρη
διάγνωση μορφών καρκίνου. Στο ζήτημα του καρκίνου πιστεύω ότι η αιματολογία είναι άλλη μια ειδικότητα που βοηθάει στη μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια νόσο.
Και τέλος, να επισημάνω τον σπουδαίο ρόλο και τη δουλειά των
τμημάτων Αιμοδοσίας, που παλεύουν με τις προσπάθειες ενίσχυσης των δεξαμενών εθελοντών αναζητώντας νέα μέλη, συνεχώς, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Παλεύουν να μεταφέρουν την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και να χτίσουν μια «αιμοδοτική συνείδηση», δηλ. μια συνείδηση δοτικότητας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Ξέρω πολύ καλά και τις δυσκολίες που έρχονται αντιμέτωποι οι
εργαζόμενοι σε αυτά τα τμήματα, κυρίως τους θερινούς μήνες, όταν οι αιμοληψίες λιγοστεύουν και στα Τ.Ε.Π. ή στα τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας νοσηλεύονται θαλασσαιμικοί με χαμηλό αιματοκρίτη, με κίνδυνο τη ζωή τους. Καταλαβαίνω την αγωνία και την ανάγκη να βρεθούν φιάλες αίματος για να κρατηθούν στη ζωή αυτοί οι χρόνοι πάσχοντες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή, την πρόσκληση και τον χρόνο σας και εύχομαι επιτυχία στις εργασίες σας”.