Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Συνέντευξη Γ. Καρβέλη στην «Πατρίς»: «Ανάσα» για το Νοσοκομείο – Ο απολογισμός της τετραετίας

Συνέντευξη Γ. Καρβέλη στην «Πατρίς»: «Ανάσα» για το Νοσοκομείο – Ο απολογισμός της τετραετίας

KARVELHS 1

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννης Καρβέλης, όπου αναφέρθηκε τόσο στις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας, όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της μεγαλύτερης υγειονομικής περιφέρειας της Ελλάδας, κάνοντας έναν απολογισμό της τετραετούς θητείας του.

Ο κ. Καρβέλης παράλληλα αποκάλυψε επίσης μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» πως πριν από λίγες ημέρες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αποδέχθηκε, έπειτα από την σχετική του εισήγηση, να προκηρυχθούν επιπλέον για το Γ.Ν .Πύργου μια θέση Συντονιστή Διευθυντή Παθολογίας καθώς επίσης και μία θέση Συντονιστή Διευθυντή Καρδιολογία, αλλά και δύο μόνιμες θέσεις νεφρολόγων.
Φυσικά, ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα των μετακινούμενων γιατρών από τα νοσοκομεία γειτονικών νομών, ευχαριστώντας μέσα από την καρδιά του όλους αυτούς τους γιατρούς που συμμετέχουν στο εφημεριακό πρόγραμμα της Παθολογικής Κλινικής, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στους παθολόγους κ.κ. Αλεξόπουλο και Χρυσάφη.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στηρίζουμε όλες ανεξαιρέτως τις νοσηλευτικές μονάδας καθώς επίσης και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κατά συνέπεια πέραν της στήριξης του Γ.Ν. Πύργου – τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό – έχουμε ενισχύσει και το Γ.Ν. Αμαλιάδας αλλά και το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων. Θυμίζω ότι επανεκκινήσαμε στην Αμαλιάδα τα χειρουργεία σε τακτική βάση. Ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου (γενικοί χειρουργοί, ορθοπεδικοί, αναισθησιολόγοι κλπ) είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και μάλιστα προσφάτως είχαμε και διορισμό ενός ακόμη μόνιμου ορθοπεδικού. Το ίδιο συμβαίνει με το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων όπου υπάρχει κάλυψη σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενώ διευρύναμε τη συνεργασία μας εκεί με παιδίατρο σε μόνιμη βάση και παράλληλα σε συνεργασία και συνεννόηση με το Γ.Ν. Πύργου επιδιώκουμε την προγραμματισμένη επίσκεψη ιατρών άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να εξετάζουν τους πολίτες της περιοχής για νοσήματα που αφορούν τις ειδικότητές τους.

2 ) Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Πύργου κληθήκατε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις για τις μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, αποτρέποντας ουσιαστικά δυσάρεστες εξελίξεις για τη λειτουργία της. Πιστεύετε ότι σας δικαίωσε αυτή σας η επιλογή;

Είναι αλήθεια εδώ και τρία χρόνια το Γ.Ν. Πύργου για λόγους που προφανώς γνωρίζει η τοπική κοινωνία έμεινε χωρίς ούτε έναν παθολόγο. Δήλωσα όμως από την πρώτη στιγμή ότι για κανέναν λόγο δεν θα αφήσω το νοσοκομείο χωρίς παθολογική λειτουργία και εφημέρευση. Το όσο εγχείρημα ήταν και είναι πολύ δύσκολο και προσωπικά με πονάει πάρα πολύ όταν χρειάζεται να μετακινούνται όλα αυτά τα χρόνια καθημερινά ιατροί παθολόγοι από την Αχαΐα και την Αρκαδία όχι μόνο για στηρίξουν το νοσοκομείο, αλλά πολύ περισσότερο για να παρέχουν στους Ηλείους πολίτες την υγειονομική κάλυψη που δικαιωματικά έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό δεν έκανα ποτέ πίσω παρά τις όποιες αντιδράσεις, οι οποίες προφανώς ορισμένες φορές, δεν στερούνται λογικής, πλην όμως προέχει η δημόσια υγεία.

Από την πλευρά μου έστω και αν οι αποφάσεις αυτές μπορεί να είναι δυσάρεστες και επίπονες θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους γιατρούς που συμμετέχουν στο εφημεριακό πρόγραμμα της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πύργου και να τους δηλώσω ότι είναι βαθιά η ευγνωμοσύνη μου. Βέβαια εκτός από τους γιατρούς που μετακινούνται από Αχαΐα και Αρκαδία, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στους Ηλείους παθολόγους τον κ. Κώστα Αλεξόπουλο από το Γ.Ν. Αμαλιάδας και τον κ. Διονύση Χρυσάφη του Κ.Υ. Ανδρίτσαινας που έχουν μετακινηθεί σε μόνιμη βάση στο Γ.Ν. Πύργου. Από την πλευρά μας τόσο ως 6η ΥΠΕ όσο και ως Υπουργείο Υγείας και μάλιστα να τονίσω και την προσωπική συμβολή της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα, έχουμε φροντίσει να είναι συνεχώς σε προκήρυξη 5 θέσεις μονίμων παθολόγων, όλων των βαθμίδων ευελπιστώντας κάποια στιγμή να υπάρξει το αναγκαίο επιστημονικό ενδιαφέρον για την κάλυψή τους. Μάλιστα προχθές (σ.σ. Τετάρτη) εισηγήθηκα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και η οποία το αποδέχθηκε άμεσα, να προκηρυχθούν επιπλέον για το Γ.Ν. Πύργου μια θέση Συντονιστή Διευθυντή Παθολογίας καθώς επίσης και μία θέση Συντονιστή Διευθυντή Καρδιολογίας. Σε λίγες ημέρες θα είναι στον αέρα κι αυτή η προκήρυξη. Εκτός από τις θέσεις για τους Παθολόγους, κάνουμε προσπάθεια για την ενίσχυση του ΓΝ Πύργου και για άλλες ειδικότητες, π.χ. να προκηρυχθούν άμεσα δύο μόνιμες θέσεις νεφρολόγων κάτι που το υποσχέθηκα στην πρόσφατη συνάντησή μου με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. Το εισηγήθηκα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα και το αποδέχθηκε άμεσα. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω εδώ και τα 248 άτομα που προσλήφθηκαν συνολικά για όλες τις υγειονομικές μονάδες της Ηλείας ως νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό.

3 ) Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας ως διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, ποιες θεωρείται ότι είναι οι πιο σημαντικές σας στιγμές στο «τιμόνι» μιας μεγάλης υγειονομικής περιφέρειας;

Να ξέρετε ότι ο απολογισμός δεν μπορεί να είναι σύντομος, όταν μετράμε τέσσερα, σχεδόν, χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης υγειονομικής περιφέρειας!

-Να κάνω απολογισμό και να θυμηθώ: τη διαχείριση της πανδημίας, που από μόνη της ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο οργάνωσης και συντονισμού παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε έκτακτη ανάγκη, αλλά, ταυτόχρονα και μία μεγάλη παρακαταθήκη γνώσεων για το επιστημονικό υγειονομικό προσωπικό και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αναφορικά θα μιλήσω για έναρξη λειτουργίας νέων ΜΕΘ με διάρκεια π.χ. Γ.Ν. Ζακύνθου & Φιλιατών. Δόθηκε δηλ. η αιτία να δημιουργηθούν ΜΕΘ σε νοσοκομεία που δεν υφίσταντο με αποτέλεσμα να κερδηθεί η μακροπρόθεσμη λειτουργία τους και εκτός covid περιόδου.
-Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (ιατρικού-νοσηλευτικού- λοιπού) λόγω των εσπευσμένων μέτρων περίθαλψης των νοσούντων.

– Οργάνωση και ενίσχυση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία λειτούργησε ως χώρος διάγνωσης, αλλά και ως ανάχωμα για την εισροή ασθενών προς τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα. Είναι η υγειονομική δομή που “μετακινήθηκε” προς τον χρόνιο πάσχοντα κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού κατά του covid. Ήταν ο φορέας που έκανε πράξη το μοτο μας «ερχόμαστε εμείς σε εσάς και όχι εσείς σε εμάς».

-Επίσης, ας μη μας διαφεύγει η οργάνωση του εμβολιασμού της υπαίθρου. Στα πλαίσια αυτής καταφέραμε να επισκεφτούμε σχεδόν όλα μας τα χωρία Αχαΐας και Ηλείας, και κυρίως αυτά του ορεινού όγκου, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και δη ο γηραιός πληθυσμός που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι αποφεύγοντας έτσι τη μετάδοση και μειώνοντας τα ποσοστά νοσηρότητας.

-Ενίσχυση Π.Φ.Υ.: Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού: ασθενοφόρα, μηχάνημα οπτικής τομογραφίας, συνοχής και ψηφιακής αγγειογραφίας.

-Η διάρκεια της τετραετούς θητείας μας ταυτίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με την επέλαση της πανδημίας. Η περίοδος εκείνη ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για μας ως Διοικούσα Αρχή καθώς κάποια περιφερειακά μας νοσηλευτικά μας ιδρύματα δευτεροβάθμιας περίθαλψης ενισχύθηκαν με ειδικότητες που δεν είχαν.

Ήταν μια εποχή που δεν λειτουργούσαν τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Η γιατρός είχε παρατηρήσει ότι υπήρχαν πολλοί καρκινοπαθείς στη Μεσσηνία που δεν είχαν προσβασιμότητα σε δημόσια νοσοκομεία με ογκολογικά τμήματα, όπως το Π.Γ.Ν.Π. και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών και είχαν μείνει παραμελημένοι. Παραμελημένοι χωρίς τακτική παρακολούθηση και follow up. Άτυπα, κατάφερε να εξετάζει περιστατικά, που είχαν άμεση ανάγκη, μία φορά την εβδομάδα σε ιατρείο του νοσοκομείου βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την οργάνωση του τμήματος και των ασθενών. Παράλληλα, ανέπτυξε ένα άτυπο ογκολογικό συμβούλιο διεπιστημονικής ομάδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξ’ αποστάσεως προκειμένου να έχει σαφή κλινική εικόνα για κάθε ασθενή του τμήματός της. Με αυτόν τον τρόπο ήταν εφικτή και η απόφαση για τη θεραπευτική προσέγγιση που θα εφαρμοζόταν στον καθένα ξεχωριστά. Το τμήμα αυτό σήμερα έχει δέκα κλίνες και ημερησίως ο αριθμός των θεραπειών που διενεργούνται αγγίζει τις 18-20 κατά μέσο όρο. Πλαισιώνεται από ένα άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και μία ψυχολόγο που εργάζεται κυρίως με τις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Σημειώνουμε για αυτό το νεοσύστατο, σχετικά, τμήμα ότι κανένα θεραπευτικό σχήμα δεν αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα, όλοι οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούνται απολαμβάνοντας όλες τις παροχές του συστήματος.
Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος δόθηκε η ευκαιρία σε μεσσήνιους πάσχοντες, που εξυπηρετούνταν από τα ογκολογικά τμήματα όμορων περιοχών, να έχουν προσβασιμότητα στο Γ.Ν. Καλαμάτας επιφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο μείωση των δαπανών του οικογενειακού εισοδήματος για μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις εκτός νομού. Επίσης, σταμάτησε για αυτούς και για τους φροντιστές τους η ταλαιπωρία των συχνών μετακινήσεων και της αναζήτησης θεραπόντων ιατρών για παρακολούθηση και το απαραίτητο follow up.

Σειρά τώρα το αντίστοιχο τμήμα του Γ.Ν. Τρίπολης. Το ογκολογικό τμήμα στο Γ.Ν. Τρίπολης λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια με την παρουσία ενός ιατρού ογκολόγου. Αν σκεφτούμε ότι η Αρκαδία είναι ο κεντρικότερος νομός της Πελοποννήσου, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το τμήμα αυτό εξυπηρετεί καρκινοπαθείς από την Αρκαδία, την Αργολίδα, ένα τμήμα της Κορινθίας, ένα τμήμα της Ηλείας και ένα τμήμα της Μεσσηνίας. Άρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον όγκο των ασθενών που απολαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτού του τμήματος! Και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις με χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη σύστασης ακτινοθεραπευτικού τμήματος, ώστε να υπάρξει μια σφαιρική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου. Το τμήμα της Τρίπολης έχει στα άμεσα σχέδιά του τη συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού και συγκεκριμένα του Σαν Φραντσίσκο, ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες από κοινού. Αξίζει να πω ότι κατά την περίοδο των μεγάλων κυμάτων του νέου κορωνοϊού κανένα θεραπευτικό σχήμα δεν ματαιώθηκε. Η διεπιστημονική ομάδα δεν άφησε κανένα περιθώριο να χαθεί καμία χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

-Έγινε πρόσληψη με γνωστικό αντικείμενο στην Ψηφιακή Χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση για το Π.Γ.Ν.Π. Και ένας ιατρός με ειδικότητα Παθολογικής Ογκολογίας στο Π.Γ.Ν.Ι.

-Εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα για όλους τους ασθενείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

-Είναι η άυλη συνταγογράφηση, που υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ασθενών αυτών και κυρίως των φροντιστών τους. Επί της ουσίας, η άυλη εξοικονομεί χρόνο για τον ασθενή ή τον συνοδό του, εξασφαλίζει ταχύτητα στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής και απεμπλέκει από πολύωρες αναμονές, διαδρομές και αναζητήσεις. Ως Διοίκηση προχωρήσαμε στη Λειτουργία Εργαστηρίου Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων-Ιατρική Σχολή Πατρών.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι:

-Η Ανίχνευση λοιμογόνων παραγόντων από δείγματα ΕΟΔΥ και νοσοκομείων, έμφαση στις ιογενείς εστίες.

– Η Άμεση ενημέρωση για τις μεταλλάξεις –υγειονομική ετοιμότητα

-Ανανέωση νοσοκομειακών δομών όπως :

-Γ.Ν.Αιγίου: τέθηκε σε λειτουργία αξονικός τομογράφος, ενώ πετύχαμε και τη λειτουργία γαστρεντερολογικού ιατρείου, αποφορτίζοντας το τριτοβάθμιο νοσοκομείο του Ρίου. Παράλληλα, προχωρήσαμε με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε οφθαλμολογικές επεμβάσεις και στη χορήγηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως για αγορά αναπνευστήρων, συστήματος μοριακών εξετάσεων PCR κ.α.

-Αναλάβαμε την οργάνωση και τον συντονισμό δράσεων εξωστρέφειας της Κεντρικής Διοίκησης προς τον γενικό πληθυσμό και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα: -οργάνωση και συντονισμός προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το στρατόπεοδ του ΚΕΤΧ Πατρών εκπαιδεύοντας νεαρά άτομα σε βασικά ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγιεινής.

-Οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών στην Κεντρική Διοίκηση σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας της περιοχής των Πατρών και το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγία η Βοήθεια»

-Οργάνωση φιλανθρωπικού παζαριού του ΚΟΙΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» για την ενίσχυση της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με ψυχικές ασθένειες.

– Προμήθεια 30 ασθενοφόρων. Για πρώτη φορά ανανεώθηκε ο στόλος των Κέντρων Υγείας, καθώς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαιθρο.

Σας ανέφερα ενδεικτικά και μόνο κάποια κομμάτια της πολύπλευρης δουλειάς μας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα της θητείας μας.

Είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε σε χαλεπές συνθήκες, γιατί προσπαθήσαμε για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. παρά τις σκοπέλους που βρήκαμε στον δρόμο μας.

4 ) Έχουν επιστρέψει τα νοσοκομεία στην κανονικότητα μετά την πανδημία;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν επιστρέψει και με το παραπάνω. Έχουν ανοίξει όλες οι χειρουργικές αίθουσες για όλες τις κατηγορίες χειρουργικών παρεμβάσεων.

Οι εθελοντές αιμοδότες γύρισαν πάλι πίσω στα Τμήματα Αιμοδοσίας με την προσφορά αίματος στις αιμοδοτικές κλίνες εντός νοσοκομείου σε αντίθεση με τις συνθήκες του covid που επέβαλαν την οργάνωση κατάλληλων αιθουσών μέσα στην κοινότητα, προκειμένου να αποφεύγεται η εισροή πολιτών στις νοσοκομειακές δομές από τον φόβο της διασποράς του νέου κορονοιού.

-Όλα τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν σε καθημερινή βάση με απόλυτη ασφάλεια και έτσι δύνανται όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται.

-Μάθαμε όλοι μας να είμαστε πιο τυπικοί σε ζητήματα ατομικής υγιεινής και προφύλαξης χρησιμοποιώντας τα μέσα ατομικής προστασίας ευκολότερα π.χ. χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους για τους ευάλωτους ασθενείς.

-Απομακρύνεται το αίσθημα του φόβου που είχε καταβάλει πολλούς πολίτες και μπήκαν στη διαδικασία προληπτικών ελέγχων με αποτέλεσμα να γίνεται εγκαιρότερα διάγνωση νεοπλασιών. Μιλάμε για μια διαδικασία που είχε «μείνει πίσω» όπως μας έλεγαν οι ογκολόγοι μας.

-Τρέχουν ερευνητικές μελέτες από τα Πανεπιστημιακά μας νοσοκομεία που ενδεχομένως λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου να είχαν καθυστερήσει. Έχουμε προχωρήσει μπροστά και ευτυχώς έχουμε πάρει τα ζωές μας πίσω, όπως ακριβώς το επιδιώκαμε όλον αυτόν τον καρό της πανδημίας. Ήταν μπόρα που πέρασε και μας εκπαίδευσε καλά για μια ενδεχόμενη νέα υγειονομική κρίση».

«Κλείνοντας, θα ήθελα να εξάρω την γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία που έχω με τους διοικητές των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, τον κ. Σπύρο Πολίτη του Γ.Ν. Πύργου, την κα Μαρία Μπαχού του Γ.Ν. Αμαλιάδας και την κα Αριστέα Παπαδοπούλου του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων. Φιλοσοφία και στάση ζωής όλων μας, είναι να κάνουμε και να προσφέρουμε τα πάντα για ποιοτικότερη φροντίδα υγείας σε όλους τους Ηλείους συμπολίτες μας», κατέληξε ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο